Skip to main content

HAVKROA

Historien om plassen vår

Havkroa ble bygd i 1912 og ferdigstillt i 1913 av Nils Hestnes sammen med to andre handelsmenn på Veiholmen. Nils Hestnes overtok alene etter kort tid.

Første etasjen ble brukt til handel og bakeri, mens andre etasjen ble brukt til bolig. Baker Andreas Nikoli Outzen var den første som drev bakeriet og butikken for Nils Hestnes. Peder Aspås ble gift med datter til Nils Hestnes og flyttet da inn i boligdelen i andre etasje.

Både Hestnes og Aspa ætten var viktige familier på fiskeværet Veiholmen (Veyen).

Bygningen «Havkroa»  ble senere av den grunn kalt «Aspåsbua» og var handelsplass og bakeri til butikken ble lagt ned 1936, da fiskeværet fikk Samvirkelag. Også i etterkant ble bygget brukt til bakeri på Veiholmen.

Bygget ble bygget om til Hotell og Kro på midten av 1980 tallet. I dag har vi på Havkroa 5 dobbelt rom, alle med dusj og toalett. 4 av rommene har i tillegg tekjøkken. Vi har også kro med bar og restaurant her som er svært populær blandt tilreisende og de lokale her på Fiskeværet. Vi har også en rekke konserter og andre arrangementer her i løpet av året.

I dag fremstår bygget i all sin prakt som en viktig samlingplass og historisk kulturbærer for fiskeværet Veiholmen.

Vertskapet i dag

Havkroa og Veiholmen brygge eies i dag av Bjørnar og Hanne Iversen.

«Havkroa og Veiholmen Brygge skal drives med hjertet og vi ønsker å ta vare på vårt vakre hjemsted «Veiholmen Havets Hovedstad».

Vi ønsker å tilby alle som bor på Veiholmen og alle tilreisende til Været en ekte kyst og fiskevær opplevelse. God lokal mat, med overnatting på våre unike rom og ulike kulturopplevelser som museumsbesøk, værvandring, fisketurer, fyrbesøk, musikk og konserter.

Velkommen !