Historien om Havkroa
Havkroa ble bygd i 1912 og ferdigstillt i 1913 av Nils Hestnes sammen med to andre handelsmenn på Veiholmen. Nils Hestnes overtok alene etter kort tid.
Første etasjen ble brukt til handel og bakeri, mens andre etasjen ble brukt til bolig. Baker Andreas Nikoli Outzen var den første som drev bakeriet og butikken for Nils Hestnes. Peder Aspås ble gift med datter til Nils Hestnes og flyttet da inn i boligdelen i andre etasje.
Både Hestnes og Aspa ætten var viktige familier på fiskeværet Veiholmen (Veyen).
Bygningen «Havkroa» ble senere av den grunn kalt «Aspåsbua» og var handelsplass og bakeri til butikken ble lagt ned 1936, da fiskeværet fikk Samvirkelag. Også i etterkant ble bygget brukt til bakeri på Veiholmen.
Bygget ble bygget om til hotell og kro på midten av 1980 tallet. I dag har vi på Havkroa 5 nyrenoverte dobbelt rom, alle med dusj og toalett. 4 av rommene har i tillegg tekjøkken. Vi har også kro med bar og restaurant her som er svært populær blandt tilreisende og de lokale, med en rekke konserter og arrangementer i løpet av året.
I dag fremstår bygget i all sin prakt som en viktig samlingplass og historisk kulturbærer for fiskeværet Veiholmen.
Vertskapet
Havkroa Hotell og Veiholmen Brygge eies i dag av Bjørnar og Hanne Iversen. Bjørnar kommer selv fra Veiholmen og har, etter å ha bodd mange år i utlandet, kommet tilbake til hjemplassen. Han er i dag en glad og positiv ildsjel for å holde liv i denne vakre, historiske fiskelandsbyen i det urnorske kystlandskapet så langt ute i havgapet.
Støter du på ham, vil du få en god prat om viktigheten av å ta vare på de gamle, vakre stedene langs kysten i Norge.
Vi ønsker å tilby alle som bor på Veiholmen en ekte fiskevær opplevelse. God lokal mat, med overnatting på våre unike, velinnredede og oppussede rom, samt bidra til kulturopplevelser som museumsbesøk, værvandring, fisketurer, fyrbesøk, musikk og konserter. Hjertelig velkommen til oss!